Dag van de mantelzorg


Mantelzorg doe je samen!

Mantelzorg doe je samen! is het landelijke thema van de Dag van de Mantelzorg 2016. Als mantelzorger heeft u een belangrijke rol in het leven van degene voor wie u zorgt. Op 10 november en in de week van 7 tot en met 18 november zijn er door Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) en andere organisaties in de stad, diverse activiteiten georganiseerd.

Bekijk hier de foto''s van de Dag van de Mantelzorg. Fotograaf: Eva Posthuma

Dag van de Mantelzorg

De landelijke Dag van de Mantelzorg wordt sinds de jaren negentig georganiseerd en heeft als doel mantelzorgers in het zonnetje te zetten en bij te dragen aan de her- en erkenning van mantelzorg. Als mantelzorger gaan uw tijd, energie en aandacht geregeld uit naar uw naaste(n) met een ziekte, beperking of psychische klachten. Op 10 november is het tijd voor uzelf! 

Het uitje in het kader van de Dag van de Mantelzorg 2016

Bezoek aan museum de Fundatie, Blijmarkt 20 in Zwolle, 9 november en 10 november, toegang tussen 15.00 en 17.00 uur. In de Week van de Mantelzorg zet museum de Fundatie haar deuren twee keer open voor mantelzorgers. Klik hier voor meer informatie over museum de Fundatie en de exposities.

Film in Filmtheater Fraterhuis
, Blijmarkt 25 in Zwolle, 10 november, ’s ochtends van
09.30 tot 11.15 uur (inloop vanaf 9.00 uur) en ’s avonds van 20.30 tot 22.15 uur (inloop vanaf 20.00 uur). In de Week van de Mantelzorg kunt u op twee momenten naar een film in Filmtheater Fraterhuis. Het is een verrassing welke film er draait.

Verwenlunch, Deltion College, Mozartlaan 15 in Zwolle, 10 november, 12.15 tot 14.30 uur
(inloop vanaf 12.00 uur). Geniet van een heerlijke lunch en ontmoet andere mantelzorgers. De verwenlunch wordt verzorgt door het Deltion College. Bovendien zijn er een aantal respijtzorgorganisaties aanwezig die u informeren over hun aanbod en is Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) aanwezig met informatie over onder andere ondersteuning, themabijeenkomsten, vervangende zorg en mantelzorgwaardering.

Voor jonge mantelzorgers (12 tot 20 jaar), De Drijber, Burgermeester Drijbersingel 11 in Zwolle.
Voor jonge mantelzorgers (12-20 jaar) wordt er op 11 november van 19:00 uur tot +/- 21:00 uur (vanaf 18:00 uur gezamenlijk eten) een HELDEN-workshop georganiseerd. Doormiddel van theater staat je eigen kracht centraal. Luchtig, leuk en leerzaam!

Concert New Master on Tour, Theater Odeon, Blijmarkt 25 in Zwolle, 15 november,
aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
New Master on Tour is meer dan een inspirerende internationale concertserie met klassieke muziek; het is ook het podium voor namen van de toekomst. Het concert begint om 20.00 uur met Ketevan Roinishvili (cello, Georgië) en Ilya Maximov (piano, Rusland).

Concert Myles Sanko, Hedon (grote zaal), Burgemeester Drijbersingel 7 in Zwolle, 17 november, aanvang 20.15 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Myles Sanko wordt betiteld als één van de nieuwste soulhelden en is de rijzende ster om op dit moment in de gaten te houden. Al voor de release van zijn debuut EP wist hij de harten van een groot publiek te veroveren en zijn charismatische optreden leverden hem al een plek op als voorprogramma van Gregory Porter!

Extra activiteiten

In de Week van de Mantelzorg zijn behalve de uitjes voor mantelzorgers ook andere activiteiten georganiseerd. Zo is er op dinsdag 8 november het Mantelzorg Ontmoetingscafé bij Zorgspectrum het Zand, locatie Zandhove i.s.m. ZwolleDoet! en houdt de Publieksacademie van Isala op maandag 14 november een lezing in Odeon. Klik hier voor meer informatie over deze activiteiten.  

Ben ik mantelzorger?

Misschien vraagt u zich af of u mantelzorger bent. Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Zij zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Dat vraagt vaak veel tijd en kan in sommige gevallen voor psychische belasting zorgen.  Herkent u zich in voorgaande omschrijving? En woont u in Zwolle? Dan bent u als mantelzorger van harte uitgenodigd voor de Week van de Mantelzorg. 

Betrokken partijen

De activiteiten worden in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen mede mogelijk gemaakt door: Museum de Fundatie, het Deltion College, de Zwolse Theaters, Filmtheater Fraterhuis en Hedon.

Bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorg in Zwolle zijn de volgende organisaties betrokken: Steunpunt Mantelzorg onderdeel van ZwolleDoet!, Mantelzorg Adviesraad, Driezorg, MEE IJsseloevers, Gemeente Zwolle, Woonzorgconcern IJsselheem, Zorgspectrum het Zand, Mindfit, Protestantse Gemeente Zwolle en de Vogellanden, centrum voor revalidatie.