Kennisdeling

De coördinatoren informele zorg van Steunpunt Mantelzorg geven geregeld gastlessen, voorlichtingen en cursussen. Bijvoorbeeld bij mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van welzijn en zorg, maar ook voor (potentiële) vrijwilligers informele zorg of voor vakgenoten en verwijzers.

De themabijeenkomsten zijn zowel voor vrijwilligers die actief zijn op het gebied van informele zorg als voor mantelzorgers. Overigens zijn deze bijeenkomsten vaak ook toegankelijk voor professionals en andere betrokkenen.

Tijdens de themabijeenkomsten worden uiteenlopende zaken behandeld, zoals ziektes en het bijbehorende ziektebeeld. Ook wordt met regelmaat besproken hoe hulpvragers hulp kunnen krijgen. Voor mantelzorgers zijn er ook bijeenkomsten die niet alleen zijn gericht op de zorg voor de ander, maar op verlichting voor henzelf: hoe draag je de zorg en hoe kun je er wellicht anders mee omgaan?

Tijdens cursussen leren vrijwilligers de fijne kneepjes van de informele zorg. Zo is er bijvoorbeeld een cursus transfertechnieken, waarbij de deelnemers leren hoe ze iemand die op bed ligt, om kunnen draaien. Naast dit type cursussen zijn er nu en dan workshops en trainingen specifiek voor mantelzorgers, zoals mindfulness voor mantelzorgers.

Heb je een idee voor een cursus of training? Of heb je ergens behoefte aan? Neem contact op met Steunpunt Mantelzorg om te informeren naar de mogelijkheden.