Respijt

Mantelzorgers zorgen soms vele uren per dag of week en vaak jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen.

De overname van zorg kan incidenteel zijn. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Maar het kan ook een vaste regelmaat hebben; wekelijks een dagdeel of maandelijks een weekend. Bovendien kan de vorm verschillen. Zo kan de zorg thuis worden geboden, bij familie of op een locatie voor professionele zorg. Zowel vrijwilligers als professionals kunnen zorg dragen hiervoor. Ook de wijze van financiering kan verschillen.

Steunpunt Mantelzorg van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! kijkt met je mee naar passende mogelijkheden en wijst je de weg naar verschillende vormen en de financiering hiervan.

In onze infotheek kun je meer informatie vinden over respijtzorgmogelijkheden en organisaties.

Meer weten over de mogelijkheden voor respijtzorg in en rond Zwolle? Of ondervind je problemen wanneer je er even tussen uit wil? Neem dan contact op met Steunpunt Mantelzorg via 038 422 52 00 of stuur een e-mail naar mantelzorg@zwolledoet.nl