Week van de Mantelzorg 2016

Donderdag 10 november is het de landelijke Dag van de Mantelzorg. In Zwolle zijn er niet alleen op die dag activiteiten voor mantelzorgers, maar zijn er de hele week diverse interessante en ontspannende activiteiten georganiseerd.

Dinsdag 8 november 2016 

Mantelontzorgdag

Speciaal voor mantelzorgers in Zwolle organiseren Zorgspectrum Het Zand en IVN op dinsdag 8 november een ‘Mantelontzorgdag’ op landgoed Zandhove.

Het programma is als volgt (bij zeer slecht weer is er een alternatief binnenprogramma):
 

15:00 uur ontvangst met thee op locatie Zandhove.
15:30 uur vertrek wandeling op landgoed Zandhove voor mantelzorgers, onder leiding van een natuurgids. Uw naaste mag eventueel mee komen, maar zal samen met studenten een apart programma hebben.
17:30 uur afronden wandeling, terug naar Zandhove.
18:00 uur mogelijkheid tot gezamenlijk eten (driegangen menu à € 6,50).

Zorgspectrum Het Zand, locatie Zandhove, Hollewandsweg 17 in Zwolle, 8 november, 15:00 - 18:00 uur.

Mantelzorg Ontmoetingscafé

Het maakt niet uit of je thuis, nabij huis, of in een zorginstelling de zorg voor een dierbare hebt. In alle gevallen zorg je met je hart. Want dat is overduidelijk; mantelzorgers hebben het hart op de juiste plaats! We weten allemaal dat ongemerkt, zeker bij een chronische ziekte, de zorg steeds intensiever wordt. Vaak wordt de wereld van diegene die zorgt, steeds kleiner.

Als mantelzorger is het daarom misschien prettig om hierover met elkaar van gedachten te wisselen, als mantelzorgers onder elkaar. Om in deze behoefte te voorzien opent eenmaal per twee maanden op de laatste dinsdag van de maand het Mantelzorg Ontmoetingscafé* haar deuren met een wisselend thema vanaf 19.00 uur. Mantelzorgers die te maken hebben met een naaste, al dan niet thuiswonend of in een zorginstelling die intensieve zorg nodig heeft, zijn van harte welkom.

Deze avond zal er een lezing zijn over ''Natuurbeleving'' met muzikale omlijsting door troubadour Rob Krot met het speciale lied voor mantelzorgers ''Ik weet wie je bent''.

Zorgspectrum Het Zand, restaurant Zandhove, Hollewandsweg 17 in Zwolle, 8 november, 19:30 - 21:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur).

* in samenwerking met ZwolleDoet!
 

Woensdag 9 november 2016

Bezoek aan museum de Fundatie

In de Week van de Mantelzorg zet museum de Fundatie haar deuren open voor mantelzorgers. Meer informatie over museum de Fundatie en de exposities: www.museumdefundatie.nl.

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20 in Zwolle, 9 november, toegang tussen 15.00 en 17.00 uur.
 

Donderdag 10 november 2016

Film in Filmtheater Fraterhuis

In de Week van de Mantelzorg kunt u naar een film in Filmtheater Fraterhuis.
Het is een verrassing welke film er draait!

Filmtheater Fraterhuis, Blijmarkt 25 in Zwolle, 10 november, 09.30 - 11.15 uur (inloop vanaf 9.00 uur)

Verwenlunch op het Deltion College

Geniet van een heerlijke lunch en ontmoet andere mantelzorgers. De verwenlunch wordt verzorgt door het Deltion College. Bovendien zijn er een aantal respijtzorgorganisaties aanwezig die u informeren over hun aanbod en is Steunpunt Mantelzorg onderdeel van ZwolleDoet! aanwezig met informatie over o.a. ondersteuning, themabijeenkomsten, vervangende zorg en de mantelzorgwaardering.

Deltion College, Mozartlaan 15 in Zwolle, 10 november, 12.15 - 14.30 uur (inloop vanaf 12:00 uur)

Parkinsoncafé “Valpreventie”

Mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme en hun omgeving hebben behoefte aan goede medische informatie en persoonlijke zorg, maar ook aan uitwisseling van ervaringen en ideeën met lotgenoten. Fysiotherapeut André Slotman komt ons informeren over valpreventie bij Parkinson. Het lijkt ons verder prettig om ook te ervaren hoe men het beste kan draaien, lopen, opstaan, etc. André kennende gaan we samen aan het werk.

Het Parkinson Café is een ontmoetingsplek voor mensen met Parkinson(isme) en naastbetrokkenen. In een veilige en plezierige omgeving kan men elkaar inspireren om ondanks de ziekte een prettig en volwaardig leven te leiden. Tijdens bijeenkomsten van het Parkinson Café worden themabijeenkomsten gehouden over alle aspecten van Parkinson(isme). Er is tevens gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. En er is ruimte voor ontspanning.

Woonzorgcentrum de Rivierenhof, Zijpe 4 in Zwolle, 10 november, 13:30 - 16:00 uur.

Bezoek aan museum de Fundatie

In de Week van de Mantelzorg zet museum de Fundatie haar deuren open voor mantelzorgers. Meer informatie over museum de Fundatie en de exposities: www.museumdefundatie.nl

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20 in Zwolle, 10 november, toegang tussen 15.00 en 17.00 uur.

Film in Filmtheater Fraterhuis

In de Week van de Mantelzorg kunt u naar een film in Filmtheater Fraterhuis.
Het is een verrassing welke film er draait!

Filmtheater Fraterhuis, Blijmarkt 25 in Zwolle, 10 november, 19.45 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur).

Film in Filmtheater Fraterhuis

In de Week van de Mantelzorg kunt u naar een film in Filmtheater Fraterhuis.
Het is een verrassing welke film er draait!

Filmtheater Fraterhuis, Blijmarkt 25 in Zwolle, 10 november, 20.30 - 22.15 uur (inloop vanaf 20.00 uur)
 

Vrijdag 11 november 2016

Activiteit voor Jonge Mantelzorgers (12 tot 20 jaar)

Voor jonge mantelzorgers (12-20 jaar) wordt er op 11 november van 19:00 uur tot +/- 21:00 uur (vanaf 18:00 uur gezamenlijk eten) een HELDEN-workshop georganiseerd. Doormiddel van theater staat je eigen kracht centraal. Luchtig, leuk en leerzaam!

De Drijber, Burgermeester Drijbersingel 11 in Zwolle, 11 november, 18:00 - 21:00 uur.
 

Zaterdag 12 november 2016

Gratis stoelmassage en schoonheidsbehandeling voor mantelzorgers

Zorgt u voor iemand die ziek is en hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld uw partner, kind of (schoon)ouders? Dan weet u als geen ander dat die zorg soms best pittig kan zijn. Mantelzorg overkomt je, je kiest er niet voor. Mantelzorgers vinden wat ze doen voor een ander vaak ‘gewoon logisch’. Wij bij Univé vinden dit juist heel bijzonder en vinden dat het daarom tijd is om de mantelzorger eens goed in de watten te leggen.

Univé roept op zaterdag 12 november de Mantelzorg Verwendag in het leven. Eerst kunt u genieten van een heerlijke stoelmassage, verzorgd door een professionele stoelmasseur van Topfit Fysiotherapie. Daarna krijgt u een verzorgende behandeling van een ervaren schoonheidsspecialiste van Province schoonheidssalon. Hierbij kunt u kiezen uit een behandeling voor het gezicht of voor de handen. Zowel de stoelmassage als de schoonheidsbehandeling zijn gratis.

Univé-winkel Zwolle, Nieuwstraat 126 in Zwolle, 12 november, tussen 10:30 en 15:30 uur.
 

Maandag 14 november 2016

Thema-avond Steunpunt Mantelzorg over Borderline

Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet! organiseert een thema-avond over het omgaan met Borderline. Deze thema-avond is in eerste instantie bedoeld voor mantelzorgers die in hun omgeving met deze problematiek te maken hebben, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Tijdens deze avond zal Rolf Tebbens van Mindfit u informatie geven over de borderline persoonlijkheidsstoornis. Wat is het? Waardoor wordt het veroorzaakt? Wat zijn de gevolgen voor de patiënt en zijn naasten? Welke aanpak werkt het beste?

Iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan heftig reageren op kleine gebeurtenissen zoals een opmerking van de ander of een kind dat niet wil luisteren.
Dit komt doordat zij weinig controle hebben over hun emoties. Die kunnen dan ook in korte tijd omslaan van heel erg blij naar heel erg boos of bedroefd. In zo''n emotionele bui is nadenken of een rustig gesprek voeren vaak moeilijk.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis twijfelen erg aan zichzelf en hebben veel moeite om aan te geven wie ze werkelijk zijn. Ook hebben zij moeite met relaties.
Er is veel behoefte aan intiem contact, maar dit is ook heel snel bedreigend. Het contact met anderen bestaat dan ook vaak uit een wisseling van aantrekken en afstoten. Voor naasten is dat moeilijk te begrijpen en te hanteren. Zij voelen zich vaak gemanipuleerd.

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig voor verslavingen en zaken als zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag. Ook komt angst en somberheid veel voor.

De Drijber, Burgermeester Drijbersingel 11 in Zwolle, 14 november, 19.30 - 21:30 uur
(inloop vanaf 19.15 uur)

Lezing Publieksacademie Isala in Odeon: Borstkanker

De Isala Publieksacademie verzorgt laagdrempelige lezingen over veel voorkomende ziektes en aandoeningen, innovaties en onderzoek.

Schouwburg Odeon, Hemminkzaal, Blijmarkt 25 in Zwolle, 14 november, 19:30 - 21:30 uur
(zaal open vanaf 19:00 uur).


Dinsdag 15 november 2016

Mantelzorg Beweeggroep

Bent u mantelzorger? Dan kunt u samen met andere mantelzorgers bewegen bij Zorgspectrum Het Zand. In een ongedwongen sfeer wordt er wekelijks, op de dinsdag van 16:00 tot 17:00 uur, een uur bewogen. Een bewegingsagoog begeleidt de groep. Alle mantelzorgers kunnen meedoen, ook als u rolstoelafhankelijk bent of met een hulpmiddel loopt. Draag makkelijk zittende kleding, sportkleding is niet nodig. Wij raden schoenen aan met een dichte hiel en lage hak.

Zorgspectrum Het Zand, locatie Zandhove, Hollewandsweg 17 in Zwolle, 15 november, 16:00 - 17:00 uur.

Alzheimer Café Zwolle “Gedragsveranderingen bij dementie”

Gedragsveranderingen bij dementie. Spreker Nieske Huisman van Steunpunt Mantelzorg onderdeel van ZwolleDoet! De bijeenkomsten starten meestal met een inleiding door een deskundige of de vertoning van een film, waarna de bezoekers ideeën, informatie en ervaringen kunnen uitwisselen.

Het Alzheimer Café is een maandelijkse informele bijeenkomst (elke 3de dinsdag van de maand) voor mensen met dementie, hun naasten, hulpverleners en andere belangstellenden. Elke maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider.

Aanmelden is niet nodig. Alzheimer Café Zwolle is een initiatief van: ZwolleDoetT!, WijZ, Driezorg en de Zonnehuisgroep IJsselvecht.

Urbana, Wipstrikkerallee 213 in Zwolle, 15 november, 19:30 - 21:30 uur (zaal open vanaf 19:00 uur)

Mantelzorgbijeenkomst ‘Bij wie kun je terecht’

Transmurale Stroke Service Zwolle (TSSZ) organiseert samen met ZwolleDoet! een bijeenkomst voor mantelzorgers van iemand met een CVA. Dit keer met het thema: "Bij wie kun je terecht". In de bijeenkomst krijgt u praktische informatie en is er gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen.

Uw partner of familielid is met een beroerte (CVA) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of revalidatieafdeling van het verpleeghuis. Voor u als naaste organiseren we bijeenkomsten. De ontmoeting en uitwisseling met anderen in een vergelijkbare situatie staan centraal. Ook bieden we u informatie en praktische tips. De bijeenkomsten worden geleid door medewerkers uit de zorgketen. U bent van harte welkom!

De Vogellanden, Hyacinthstraat 66A in Zwolle, 15 november, 19:30 - 21:30 uur.
Meer infomatie: tssz@careketens.nl of 038-4242910.

Concert New Master on Tour

New Master on Tour is meer dan een inspirerende internationale concertserie met klassieke muziek; het is ook het podium voor namen van de toekomst. De Georgische celliste Ketevan Roinishvili en de Russische pianist Ilya Maximov hebben zich al veelvuldig internationaal doen gelden. Roinishvili is sinds ze in 2013 de Radio 4 Studiebeurs van de Dutch Classical Talent won ook in ons land geen onbekende meer. Ilya Maximov onderscheidde zich in 2014 nog bij de Schotse pianocompetitie. Beiden spelen een zeer coherent programma. Waar Roinishvili Brahms en Sarasate met elkaar in verband brengt, lieert Maximov Brahms direct aan Händel en laat hij horen hoe Brahms de invloed van Händel verwerkte in zijn meeslepende Händelvariaties.

Theater Odeon, Blijmarkt 25 in Zwolle, 15 november, aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) 

 

Donderdag 17 november 2016

Concert Myles Sanko 20:15 uur

Myles Sanko wordt betiteld als één van de nieuwste soulhelden en is de rijzende ster om op dit moment in de gaten te houden. Al voor de release van zijn debuut EP Born In Black & White wist Myles de harten te veroveren van een groot publiek. Zijn charismatische optredens leverden hem een plek op als support act voor de Europese tour van Gregory Porter.

"One of the great talents of the vibrant European Soul" ~ Rolling Stone Magazine

Vers terug van deze tour, was Myles alweer druk in de weer met shows op eigen titel door heel Europa, gevolgd door de release van zijn bejubelde album Forever Dreaming. Dit najaar brengt Myles zijn nieuwe album uit, waarmee hij tijdens zijn Just Being Me Tour door heel Europa speelt.

Hedon (grote zaal), Burgermeester Drijbersingel 7 in Zwolle, 17 november, aanvang 20.15 uur
(zaal open vanaf 19.30 uur)

We hebben extra kaarten ontvangen voor dit concert, u kunt u nog aanmelden via mantelzorg@zwolledoet.nl

De organisaties achter de
Week van de Mantelzorg in Zwolle

Organisaties die betrokken zijn bij en of meewerken aan de Week van de Mantelzorg zijn: Steunpunt Mantelzorg onderdeel van ZwolleDoet!, Gemeente Zwolle, Mantelzorg Adviesraad, MEE IJsseloevers, Driezorg, woonzorgconcern IJsselheem, Zorgspectrum het Zand, Protestantse Gemeente Zwolle, Mindfit, de Vogellanden, centrum voor revalidatie, Museum de Fundatie, de Zwolse theaters, Filmtheater Fraterhuis, Hedon en het Deltion College.
 

Maatschappelijk betrokken ondernemen

De activiteiten op de Dag van de Mantelzorg, worden in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen mede mogelijk gemaakt door:
Museum de Fundatie, de Zwolse Theaters, Deltion College, Filmtheater Fraterhuis, Hedon, De Librije, Le Perron, Dille & Kamille, Univé, Brasserie Hofvliet villa, De Gillende Keukenmeiden, Apetito, Boekhandel Westerhof, Stedelijk Museum Zwolle, BonBonnerie, Hair& Der, Robert Exoo bloemen, Bakkerij Gorka, Swolsch café, Belle Fleur, Sostrene grene, Be One, Schuurman Schoenen, Kijkshop, Hotel Wientjes, restaurant Uno en restaurant Humphrey’s.